Tips and Tricks voor overstappen e-mail

Groningen, 25 januari 2021

Wat gebeurt er met mijn e-mailadres als ik overstap? Een begrijpelijke vraag. Je hebt ooit een e-mailadres bij je toenmalige provider aangemaakt en deze gebruik je al honderd jaar. Hoe moet dat dan als je wilt overstappen naar glasvezel van ViberQ en een andere provider?

Als je de overstap maakt naar een andere provider moet je het e-mailadres dat je jarenlang bij bijvoorbeeld Ziggo of KPN hebt gebruikt opgeven. Wij maken het overstappen naar je nieuwe e-mailaccount graag zo gemakkelijk mogelijk.

Kies voor een onafhankelijk e-mailadres

Als je bijvoorbeeld van KPN of Ziggo overstapt naar een nieuwe provider, kun je geneigd zijn om je nieuwe provider e-mailadres te gaan gebruiken. Dat is prima, maar wat gebeurt er als je besluit om weer op een andere provider over te stappen? Dan begint het gedoe opnieuw. Gebruik in plaats daarvan een onafhankelijk web-gebaseerde e-maildienst die je altijd kunt houden, ongeacht wie je internetdienst aanbiedt. Kies bijvoorbeeld Gmail, Icloud, Outlook.com, Yahoo, of een vergelijkbare aanbieder en laat jouw overstap naar glasvezel daarom niet beïnvloeden door je e-mailadres.

Het lijkt misschien een hele klus, maar met deze tips and tricks is het zo gepiept!

Zorg voor enige overlap

Begin direct met het gebruik van je nieuwe e-mail adres naast je oude account. Geef jezelf indien mogelijk een maand of zelfs wat langer de tijd om de berichten die je op je oude adres binnenkrijgt te lezen, terwijl je aan je nieuwe account went.

Breng je adresboek op de hoogte

Net als bij een verhuizing, is het verstandig om mensen te laten weten dat je een ander e-mailadres hebt. Met een e-mailtje aan je relaties kun je ze laten weten dat je een nieuw adres hebt: “Wil je dit nieuwe adres opslaan en mijn oude e-mail adres verwijderen?”.

Stel een automatisch reply in

Bij de instellingen van je oude e-mail kun je een automatisch antwoordmail (reply) instellen. Zo krijgt iedereen die naar je oude adres een mail stuurt, standaard een mail terug waarin staat dat je vanaf nu te bereiken bent op je nieuwe e-mailadres. In je ‘overlappingsmaand’ komen er vast en zeker berichten op je oude adres binnen die je ook met dat oude account gaat beantwoorden. Bij veel diensten en e-mail programma’s bestaat de mogelijkheid om bij de instellingen het “antwoord”-adres aan te passen. Als je daar je nieuwe e-mailadres neerzet gaat het antwoord op jouw e-mails automatisch naar je nieuwe adres.

Stel automatisch doorsturen in

Bij de instellingen van je oude e-mail kun je ook automatisch doorsturen (forward) instellen. Zo zorg je ervoor dat alle e-mails die vanaf dat moment op je huidige e-mail adres binnenkomen worden doorgestuurd naar je nieuwe e-mailadres. Je krijgt dan alle berichten die op je oude account binnenkomen, zonder dat je die mailbox zelf hoeft te controleren. Als je vervolgens vanuit je nieuwe e-mailadres een antwoord geeft, heeft de ontvanger direct je nieuwe e-mailadres.

Inschrijvingen op mailinglijsten en online accounts

Veel bedrijven gebruiken jouw e-mailadres. Daar moet je adres ook gewijzigd worden. Vaak kun je dit online doen. Je weet waar je je e-mailadres nog aan moet passen als je in de overlappingsmaand berichten van deze accounts ontvangt. Een voordeel is dat je straks van alle ongevraagde e-mails af bent en even lekker je spam kunt opschonen.

Oude e-mails bewaren? Stuur ze door!

Heb je belangrijke mailtjes in je huidige postvak en wil je deze niet kwijt? Stuur ze gewoon door naar je nieuwe e-mailadres. Zo voorkom je dat je kwijt raakt als je oude e-mail adres niet meer bereikbaar is.

Klaar voor de toekomst!

Het is even wennen, maar je ontkomt er niet aan bij het overstappen naar een nieuwe provider. Hopelijk zorgen deze 7 stappen ervoor dat het aanmaken van een nieuw web e- mailadres zo is gepiept. En dan kun je er jaren van genieten. Mocht je er niet uitkomen, vraag dan je nieuwe provider, buurman of een handig familielid om hulp.