Wat is glasvezel?

Een kabel gevuld met heel dunne vezels bedoeld voor het verzenden en ontvangen van data. Deze data schieten als laserstralen, met de snelheid van het licht, door deze vezels. Dit gaat vele malen sneller dan de verzending van data via een koperdraad. Om het verschil met ‘ouderwetse’ koperverbindingen te verklaren, ontkomen we er niet aan om wat technisch jargon te gebruiken. Koper heeft een veel grotere weerstand. Weerstand vertraagt en verstoort en heeft een hekel aan afstanden.

Hoe snel is glasvezel?

Om data door een glasvezel te verplaatsen, worden bestanden omgezet naar eentjes en nulletjes die de vezel ingaan. Tientallen kilometers verderop decodeert een modem het licht zodat de bestanden leesbaar worden. Zo snel als het licht. En zonder verlies van kwaliteit. Waar glasvezel de snelweg is, zijn koperkabel of coax de bebouwde kom. Langzaam en veel obstakels.

Glasvezel is als een snelweg voor data

Upload en download zijn gelijk

Traditionele verbindingen laten je veel sneller downloaden dan uploaden. De meeste mensen downloaden namelijk veel meer data dan ze uploaden. Daar passen de providers hun aanbod op aan. De beschikbare capaciteit is beperkt dus ze moeten wel keuzes maken. Bij glasvezelverbindingen is er capaciteit genoeg. Het bijzondere aan glasvezel is daarom dat uploaden even snel gaat als downloaden. Dat is super handig als je aan het gamen bent, of vaak foto’s of video’s uploadt naar internet.

Wat zijn de voordelen van internet via glasvezel? Dat het beter is hoor je overal. Maar wat maakt het dan beter? Wat is het verschil? Hoe kun je een weloverwogen keuze maken voor een glasvezelinternetverbinding? En hoe kun je inschatten of deze investering voor jou de moeite waard is?


Ben je benieuwd welke stappen er allemaal gezet worden tussen jouw aanmelding en het moment dat je aangesloten wordt?